De term 'sjamanisme' duidde oorspronkelijk op specifieke technieken uit Siberië we kunnen steeds de kern van het sjamanisme terugvinden, die diep verweven is met het leven en bewustzijn van de oorspronkelijke volkeren.

Opvallend is dat de sjamaan overal ter wereld, van Siberië tot Amerika, van Afrika tot Australië, in grote lijnen dezelfde rituelen volgt om in contact te komen met de wereld van de Spirits waar hij dan op reis gaat om een antwoord te krijgen op gestelde vragen.

Elk volk, elke cultuur kende zijn sjamaan onder een eigen specifieke naam: medicijnman, tovenaar, heks, ziener, genezer, druïde of priester.

Bij deze volken is veel wijsheid over hoe ze naar de aarde, en het mens-zijn kijken.

Ze voelen zich sterk verbonden met de natuur en zijn zich bewust van alle krachten die daar aanwezig zijn.

Ze gaan ervan uit dat alles bezield is en verbonden met elkaar.

  

Via een aantal hulpmiddelen, voornamelijk de trommel, ratel gaat de sjamaan in trance om een andere dimensie te betreden met hulp van zijn hogere gidsen en andere spirithelpers zoals: krachtdieren wordt onderzocht wat het probleem is die aanleiding geven tot het ongemak waarmee de hulpzoekende kampt.

In functie daarvan voert hij specifieke rituelen uit om de heling uit te lokken.

Het gaat daarbij meestal om het herstellen van de harmonie tussen de energievelden of de Spirits waaruit de mens bestaat en die van de wereld waarin hij leeft.

Het sjamanisme heeft voor mij een poort geopend.

Een poort tussen denken en voelen, tussen lichaam en geest, tussen de wereld van de mensen en die van de Spirits, tussen heden, verleden en toekomst.

Het pad van het Sjamanisme kan je helpen, door verbinding aan te gaan met jouw spirithelpers,  het evenwicht in jezelf te herstellen en jouw wezenlijke kwaliteiten te (her)vinden.

Het sjamanisme is in mijn ervaring een pad van herinnering om te  herinneren wie we werkelijk zijn.

Een pad dat ons toelaat de energieën en overtuigingen die ons niet meer dienen los te laten en ons te richten op een groter visioen van ons wezen.

Ik geloof dat iedereen op aarde, er is om een leven te leiden in liefde, kracht, vreugde.

Met inspiratie en met dankbaarheid voor het leven kunnen we de stroom uitnodigen om ons hierin te laten groeien.

Steeds verder groeiend en ontvouwend, de stroom volgend.